Z miłości do herbaty

13.06.2022   14:24  |  

Zamiłowanie do popołudniowej herbatki przypisywane jest przede wszystkim mieszkańcom Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie większość z nas słyszała o słynnej five o’clock – czyli idealnej porze, gdy wszyscy Anglicy zasiadają do filiżanki popołudniowej herbaty. Jednak czy to oznacza, że w naszym kraju nie ma miłośników aromatycznego naparu? Skądże! Polacy również chętnie sięgają po filiżankę ulubionego liściastego naparu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To doskonały napój rozgrzewający, zwłaszcza kiedy wzbogacimy ją domowym sokiem z malin, cytryną, plastrem imbiru, czy też goździkami, nie mówiąc już o rozgrzewającej herbacie „z prądem”, według góralskiej receptury????. Dobra herbata to doskonały napój umilający wieczór, idealny towarzysz spotkań z przyjaciółmi, ale też świetny napój na rozpoczęcie dnia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że za smak herbaty odpowiada nie tylko gatunek liści, czy dodatki, jakich użyjemy, ale również jakość wody, której użyjemy do zaparzania.

 

Woda do herbaty – jakie ma znaczenie?
Woda do herbaty – jakie ma znaczenie?

Twardość wody – to kluczowy czynnik jak wpływa na smak zarówno herbaty, jak i kawy, jaką zaparzamy z jej użyciem. Najczęściej do czajnika czy ekspresu lejemy wodę kranową, która niestety nie zawsze jest dobrym wyborem. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w różnych częściach Polski, woda kranowa ma różny współczynnik twardości. Najszybciej i najłatwiej twardość wody w warunkach domowych sprawdzimy, korzystając z tak zwanego papierka lakmusowego. Możemy oczywiście skorzystać z dokładniejszej, ale i kosztownej metody i oddać próbkę wody do badania w lokalnej stacji sanitarnej. Takie badanie da nam jednak znacznie więcej informacji, które być może skłonią nas do refleksji i podjęcia pewnych decyzji, które wpłynął pozytywnie na nasze zdrowie i nie tylko, jednak tę kwestię rozwiniemy później. Teraz wróćmy do twardości wody. Oprócz badania wody oraz papierka lakmusowego informację o poziomie twardości powinniśmy uzyskać, dzwoniąc do przedsiębiorstwa wodociągowego, zaopatrującego nasz rejon. Kiedy już zdobędziemy informację, jaki jest poziom twardości wody w naszym kranie i okaże się on zbyt wysoki, wówczas przychodzi czas na działanie, w celu jej zmiękczenia.

Dlaczego zbyt twarda woda psuje smak napojów gorących?

Twarda lub zbyt zanieczyszczona woda ma ogromny wpływ na smak, ale też jakość przyrządzanych napojów, a nawet potraw. Woda, która na pozór jest czysta, może zawierać pewne zanieczyszczenia, może być w niej wyczuwalny intensywny zapach chloru, a zbyt duże nasycenie minerałami takimi jak magnez czy wapń, utrudnia, a nawet uniemożliwia wydobycie pełnego aromatu z kawy czy herbaty. Na co dzień być może nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że nasza woda psuje smak napojów gorących, jednak dla prawdziwych smakoszy tychże naparów, woda to klucz do uzyskania pełni aromatu i wyrazistego smaku. Warto więc sprawdzić stan wody, chociażby po to, aby przekonać się, że herbata może smakować jeszcze lepiej.

Dlaczego zbyt twarda woda psuje smak napojów gorących?
Jaki wpływ na smak herbaty ma pH wody?
Jaki wpływ na smak herbaty ma pH wody?

Oprócz twardości, na smak napojów gorących wpływa takie poziom pH wody. Neutralny poziom pH wynosi 7, wynik poniżej 7 wskazuje na kwaśny odczyn wody, który będzie wpływał na „wypłaszczenie” smaku herbaty. Kwaśny odczyn nie pozwala na wyczucie rozwiniętego bukietu smaku i aromatu naparu, a dodatkowo wpływa na jego jasną barwę. Odczyn wody powyżej 7 wskazuje, że mamy do czynienia z pH zasadowym. To tak zwana woda alkaliczna, pozwalająca uzyskać aromatyczny napar o intensywnej bordowej barwie, z charakterystycznym osadem na powierzchni, jednak bez wyczuwalnej głębi smaku.

Smak herbaty a świeżość wody

Bardzo ważną kwestią w przygotowywaniu idealnej filiżanki herbaty jest świeżość wody. Woda powinna być przegotowana tylko raz, ponieważ wtedy nie będzie całkowicie pozbawiona tlenu, który jest niezwykle ważny do uzyskania odpowiedniego smaku naparu. Tlen napowietrza herbatę i pozwala wydobyć pełnie smaku z zaparzanych liści. To szczególnie ważne w przygotowywaniu herbaty czarnej, która będzie najlepsza, jeśli zalejemy ją tak zwanym „białym wrzątkiem”, czyli wodą uzyskaną w pierwszych sekundach od zagotowania. Mocno wrząca woda, minimalizuje aromat herbaty.

Smak herbaty a świeżość wody
Woda butelkowa do herbaty?
Woda butelkowa do herbaty?

Jeżeli woda w naszym domu jest zbyt twarda czy kwaśna, może najlepiej będzie skorzystać z wody butelkowanej? Niestety to nie jest zbyt dobre rozwiązanie z wielu powodów. Po pierwsze wody butelkowane w dużej części są wodami mineralnymi, z tego powodu pierwiastki w nich zawarte również mogą zaburzać smak napojów. Po drugie, w ten sposób musielibyśmy kupować jeszcze więcej plastikowych butelek z wodą, co spowoduje jeszcze większe wydatki i jeszcze większą produkcję plastikowych odpadów. W dobie poszerzania świadomości ekologicznej i walki o poprawę kondycji naszej planety powinniśmy skupiać się raczej na minimalizacji produkcji odpadów. Co zatem zrobić, aby cieszyć się w domu pyszną i aromatyczną herbatą, lub kawą i być przy tym eko friendly? Postawić na dobrej jakości filtr do wody, który zagwarantuje idealne parametry.

Dlaczego warto zainwestować w system filtracji wody do domu?

Filtracja wody w domu to temat, który od wielu lat budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony są osoby, które twierdzą, że woda kranowa pochodząca z sieci wodociągowej jest uzdatniona i nadaje się do picia nawet prosto z kranu. Z drugiej strony, po dokładnym przeanalizowaniu składu tej wody i jej parametrów, okazuje się, że owszem jest to woda względnie bezpieczna, jednak niekoniecznie najbardziej wartościowa i zdrowa. Z tego względu, aby mieć pewność, że na co dzień korzystamy ze zdrowej, a do tego smacznej wody, która dodatkowo nie zaburza smaku potraw czy napojów, a także nie wpływa na szybsze zużycie sprzętów, warto zainwestować w system filtrujący, podłączony bezpośrednio do instalacji wodociągowej. Do najbardziej popularnych i polecanych systemów zaliczamy te, produkujące wodę osmotyczną. Działają one w oparciu o filtrację membranową, która usuwa z wody od 90 do 98% zanieczyszczeń. Dzięki temu pozbędziemy się z wody zanieczyszczeń mechanicznych takich jak osady, cząstki rdzy, piasek, muł czy związki rozpuszczone w wodzie, a także usuniemy różnego rodzaju mikroorganizmy takie jak wirusy i bakterie. Dodatkowo systemy filtrujące poprawiają smak oraz zapach wody, dzięki obecności specjalnego filtra węglowego.

Dlaczego warto zainwestować w system filtracji wody do domu?

Używamy plików tekstowych zwanych „cookies” („ciasteczka”), by uczynić naszą stronę łatwiejszą w użytkowaniu. Dowiedz się więcej.

Ustawienia cookies Akceptuje

Ustawienia cookies

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.